29 Kas 2013

Hoş(t)Çakal




Manasına her zaman dikkat etmeden dilimize sakız ettiğimiz kelimelerdendir hoşçakal. Her telefon görüşmesinden ya da her selamlaşmadan sonra basitçe hoşçakal der vedalaşırız. ”E ne var bunda? Konuştuk görüşürüz, hoşçakal dedik ayrıldık, ne bekliyorsun?”
Ben bir şey beklemiyorum aslında, bu kelimeyi söylerken sen ondan bir şey bekliyorsun ama farkında değilsin… Ayrılıkta son kelime hep ne olur? Hoşçakal. Eskiden bir kağıda yazılırdı, sonra Messenger, e-mail, sms derken şimdi son trend WhatsApp yoluyla basitçe yazılmış bir hoşçakal her şeyi bitiriveriyor bir çırpıda.

Ayrılıyorsun, onu yarım bırakıyorsun ve hoşçakal diyorsun ondan hoşça kalmasını bekliyorsun. Hoşluk mu bıraktın insanda öyle olmasını bekliyorsun? Bitirdin, ömrünü yedin, saçlarını ağarttın, kalbini ağrıttın, bin bir dert verdin ondan sonra hoşça kal! Ayrılık yaşamış birisiyle konuşun size dert yanacak, “bir hoşçakal bile demedi.” Arkadaşım sen hoş kalacak mıydın deseydi? Bir düşün allasen kelimenin sana gelişini, dalga geçer gibi, ya ben seni ortada bırakıyorum ama sen takma hoşça kal.

Bu arada baktığım açıyı hemen değiştirebilirim: Her şey buraya kadarmış bitti artık, hoşçakal. Birbirimizi üzdük evet ama daha fazla yıpratma kendini lütfen hoşça kal, sen çok hoş bir insansın ve hep hoş kal. Örneklerle çoğaltabilirim ama bunları yazıyorken bir yandan da kendimi yiyorum, yahu üzülüyorum zaten bir de o üzüntü beni maymuna çevirmiş, daha aylarca yaratık gibi gezerim ortalıkta nasıl hoş kalayım! Yok valla siz ne düşünürsünüz bilmem ama ben bu kelimeye tek açıdan bakıyorum ve hiç haz etmiyorum.
Ayrılıklarınızın bile daha anlamlı kelimelerle gerçekleşeceği ilişkiler yaşamanızı diliyorum.

13 yorum :

Deniz Su Tiffany dedi ki...

kanka kim seni üzdü be :O abbooovv

"son trend WhatsApp" YALAN! Külliyen yalan. Aaaa.. Kandırma canım milleti :O o da yakında out olacaklar listesinde yani ;)

Unknown dedi ki...

Defol git geber demesinden iyidir kanımca :)

Unknown dedi ki...

Bugün benimde kafama takıldı hoşçakal kelimesi. Ama çok söyleyince içinden anlamını yitiriyo :P Senin canını bayağı sıkmışlar anlaşılan. Boşver be kuzum hayat üzülmeye değmez.

eso beso dedi ki...

başlık her şeyi özetlemiş melis. :/

söyle amorf'a derdini güzel anlatmış, içi rahatlasın da üzülmesin artık e mi? :/

gayimnevar dedi ki...

dedigin gibi cidden anlam derinligini düşünmeden kullanıyoruz bazı kelimeleri :) seninde canını sıkmışlar anlaşılan üzme be güzel canını hayat bazı seylere üzülöek için çok kısa :)

fatih amorf dedi ki...

@Misisim, bebeğim teknolociyle aram o kadar yok ben geriden takip ettiğimden öyle :)

@MaviGözlüm, öyle diyecekse sonuçlarına katlanır. ki insan ne bileyim öyle şeyler diyeceği ilişkiye başlar mı ya da hadi başladı onu nasıl söyleyebilir ki karşındakine geçmişte de sevgi beslediği kişiye. Yani ben diyemem dilim varmaz..

@Pempem, hoşçakal bir kendine iyi bak iki zaten :) Yok ya sıkkın değil sadece psikolojik olarak rahatlamak için doktorumun önerisini yaptım..

@esom da besom, Kelime oyunlarını hep sevmişimdir bi çırpıda ruh haliyle çıktı sonradan ben de sevdim o başlığı.güzel anlatılacak bi dert olmasa daha güzel olurdu ama kısmet.


@Geyimnevar,teşekkür ederim canım yok ya ara ara sıkılma oluyor benimkisi günlerimi uzun vadede bi şeylerimi feda edemem. Kış olduğu için geceler uzun hep ondan :)

Unknown dedi ki...

başlık her şeyi özetliyor zaten.. Candan Erçetin'in söylediği bir şarkı geldi aklıma:"KENDİNE İYİ BAK DEME, DENMEZ SAÇMA..." diyordu..

fatih amorf dedi ki...

Kaan. o şarkıyı bilirim sözleri ve söyleyeni ayrı güzeldir. Zaten o kelimeye de ayrı kılım :))

ot insan dedi ki...

Halen vedalaşırken "hoşça kal" diyen insan mi varmış? "Bys", "bye", "bay baayy" demedi diye o insanın alnından öpmeli. Gel "dil kardeşim" demeli. Elde avuçta ne varsa yedirmeli içirmeli. Koruma altına alınmalı. ( Büyük ihtimal iç sesin bana, hoşt çakal diyordur :D Kötü amacım yok vallahi.) Klişe bir laf; bir kapı kapanır bir kapı açılır. Veda edeni artık ardında bırakıp önüne bakmalısın Amorf :)

turuncu dedi ki...

Acıtan detaylardan. Bitip gittiğine değil de, nerede nokta koyulduğuna üzülürsün. "Yazık!" dersin, onca kelimelerin oluşturduğu cümlelere içlenirsin ama, bitmiştir. Elden ne gelir.
(Yazını beğendim, daha iyileri olasaya değin en iyisi bu) :)

fatih amorf dedi ki...

yanii kendini fazla hırpalamaya gerek yok. kimi zaman anlarsın ki aslında kurduğun cümlelerin ölüyü diriltmeye gücü aslında hiç yokmuş sen sadece kendini rahatlatıyormuşsun.
Hep beraber daha iyilerine o zaman ;)

Çoook teşekkür ederim yorumun için

istanbull alaimisema dedi ki...

bazı kelimeler anlamlarından kopup işlevleriyle yaşıyo. hoşçakal belki sadece 'bye bye' dır. mesela günaydın; günün aydın olsun'dan gelen bi temenni ama zamanla "sanki biz günün aydın olduğunu bilmiyoz" gibi duruyo temelini bilmezsek. insanlar ayrılırken temennilere bırakır genelde ilişkilerini. uzak bi şehre gönderirler temennide bulunurlar çünkü kendilerini aşan durumlarda temennilere yönelir insan. ama sorgulamak çok güzel :)

fatih amorf dedi ki...

teşekkür ederim yorumun için İstanbul. Haksız sayılmazsın, dediğin gibi olay kendini aştığında anca lafta kalır düşünceler, duygular. Ama yine de bazı kelimeler yerine daha güzellerini üretmiş dilimiz demekki çok yaşanmış bu durum ki ihtiyaç duyulmuş daha yumuşağına ve naziğine

Blogger Witget